Sindromul Behcet


Sindromul Behcet este o boala vasculitica cronica, recurenta, inflamatorie, multisistemica. Manifestarile obisnuite includ ulceratii orale, inflamatie oculara, ulcere genitale si leziuni tegumentare recurente. Manifestarile cele mai frecvente sunt orbirea, afectarea neurologica sau digestiva, trombozele venoase si anevrismele arteriale. 
Simptome si semne
Aproape toti pacientii prezinta ulceratii orale dureroase, asemanatoare stomatitei aftoase; la majoritatea aceste ulcerarii reprezinta prima manifestare a bolii. Ulceratii asemanatoare apar la nivelul penisului si scrotului sau vulvei, unde sunt dureroase sau la nivelul vaginului, unde sunt mai putin dureroase sau deloc dureroase. 
Afectarea oculara apare de obicei doar dupa multi ani de evolutie cu ulceratii; cea mai comuna este iridociclita recurenta care se manifesta frecvent cu durere, fotofobie si vedere incetosata; hipopion cu un strat de puroi vizibil in camera anterioara este specific dar nu este obisnuit. De asemenea poate fi afectat si segmentul posterior, cu coroida, vasculita retiniana si papilita care pot diminua acuitatea vizuala. 
In 80% din cazuri apar diverse leziuni cutanate. Afectarea sistemului nervos este mai putin obisnuita, dar poate fi prezenta sub forma meningoencefalitei cronice, unei boli a vaselor mici cu pattern asemanator sclerozei multiple sau leziunilor trunchiului cerebral sau medulare care pot determina paralizii sau produce decesul. Vasculita generalizata poate determina anevrisme arteriale sau tromboze cu localizari variate, inclusiv la nivel pulmonar. 
Sindromul Behcet trebuie suspectat in cazul adultilor tineri care prezinta ulceratii aftoase orale recurente, probleme oftalmologice de cauza necunoscuta sau ulceratii genitale.








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic