Functionalitatea



Am zis sa mai aduc vorba si despre emotii si ce pot ele aduce asupra organismului.  Se spune ca idealul medicului este sa devina un inginer  al corpului, dar si al omului in general ii revine datoria sa se protejeze. 

Atunci cand o emotie nu poate fi descarcata si exprimata pe cale naturala sau voluntara, ea poate deveni sursa dereglarilor fizice cronice si psihice. Ori de cate ori se intampla sa ascundem o emotie sau sa o refulam, facem un pas inainte spre cronicizarea unor afectiuni. Se stie deja ca influenta emotionala poate stimula sau inhiba functia oricarui organ. Atunci cand aceste stimulari sau inhibari devin excesive deja se vorbeste despre o "nevroza de organ". Spre exemplu, hipertensiunea, diabetul, ulcerul gastric, bolile psihice au la baza unul sau mai multi factori de stres. 
Termenul de "tulburare functionala" vine de la faptul ca in anumite afectiuni mu s-a putut demonstra stiintific boala, structura si functionalitatra organului afectat nefiind modificate. 

Tulburarile functionale de lunga durata pot conduce in timp la afectiuni grave cu modificari morfologice ale organului sau organelor afectate. Spre exemplu hiperactivitatea inimii poate duce la hipertrofierea muschilor cardiaci. Studiile psihologice si fiziologice au adus si ele dovezi clare ca ulcerul gastric de produce si datorita stresului.  
In concluzie o tulburare functionala are doua mari cauze: 
1. Tulburarea functionala a unui organ vegetativ este cauzata de o tulburare emotionala cronica.
2. Tulburarea emotionala cronica poate duce la midificari ale tesuturilor si la boala organica ireversibila. 
In multe boli endocrine, tulburarile emotionale cronice sunt tot mai des intalnite. Spre exemplu in gusa tiroidiana toxica apar factorii emotionali care influenteaza dezvoltarea bolii si agravarea acesteia. 
Una peste alta, tot mai multe cercetari arata influenta negativa a factorilor cotidieni stresori din viata individului, ce il conduce incet, dar sigur catre boala cronica ireversibila. Teama, agresivitatea, frustrarile refulate genereaza tensiune emotionala cronica permanenta care perturba buna functionare a intregului organism. Datorita regulilor impuse de societate individul nu-si poate manifesta emotiile, trairile si ceea ce mai doreste el, iar toate acestea adunandu-se se exteriorizeaza prin canale gresite. Adica in loc sa fie exprimate prin canale voluntare acestea vor cauza pagube asupra sistemului respirator, digestiv si al circulatiei. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic