Emotiile si mancarea






Nu e un secret ca petrecem o mare parte din timp mancand. Mancam de mici copiii, mancam de placere, la sarbatoare, la inmormantare, de nervi, practic multe emotii le asociem cu mancatul. Nu de alta, dar vin sarbatorile si o sa tot mancam ba in vizita, ba de pofta si asa mai departe. 

Starile emotionale care stimuleaza in mod normal functia gastrointestinala sunt foamea, vederea si mirosul hranei sau dorinta de a te relaxa, altfel spus "micile placeri ale vietii" ;) 
Unii oameni percep prin statisfacerea foamei un sentiment de securitate sau confort, teama de moarte prin infometare primand la multi dintre noi pana nu demult. Cati dintre voi nu ati avut sentimentul de placere si iubire cand ati fost hraniti? Cand esti copil te hraneste mama, ca adult iti gasesti o sotie care sa iti faca placerile culinare, in continuare continuand sa te faci sa te simti iubit prin intermediul hranei. 
Am inteles ca daca consumi mult nu e bine, ca se lasa cu boli. Dar ce se intampla cand mananc prea putin?
Atunci cand scaderea apetitului este semnificativa si nu exista cauza organica, atunci intra in discutie afectiunea psihica si, de obicei este pus un diagnostic denumit anorexie nervoasa. 
Ce patesc daca manac putin si prost? 
Creste oboseala, femeile nu mai au menstra lunara, la barbati apare impotenta, se pierde parul axilar, dispare dorinta sexuala, deja incepem sa avem o functionare endocrina deficitara. 
Cauzele tulburarii apetitului, mai exact inhibarea acestuia, pot fi o functionare deficitara a glandei pituitare, emotii negative precum furia, agresivitate, invidie sau gelozie. Spre exemplu, intr-o familie cu doi copii, pot apare sentimente de gelozie si invidie din partea copilului cel mare, nesimtindu-se in centrul atentiei acesta poate recurge in unele cazuri la inhibarea apetitului doar ca sa atraga atentia asupra sa. In cele mai multe din cazuri copilul este dus la pediatru, iar acesta indicandu-i doar terapie medicamentoasa. 
O alta tulburare gastrointestinala cu origine psihologica este bulimia, contrar anorexiei, individul ingera cantitati mari de hrana. Se coreleaza cu recuperarea psihica a ceva, in unele cazuri. 
Mai pot apare si tulburarile de inghitit, descrise de Von Mikulicz, incercand sa redea sintagma de "Nu pot inghiti situatia". Si pana la urma are dreptate. De cate ori nu vi s-a intamplat sa fiti pusi intr-o situatie deranjanta si atunci cand v-ati asezat la masa au inceput palpitatiile si parca simteati asa un nod in gat. De obicei aceste simptome apar cand pacientul se regaseste intr-un impas emotional cu privire la situatia sa externa.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic