Tulburari ale eliminarii





Am fost intotdeauna concentrati sa tratam organicul, dar am lasat deoparte psihicul, care pana la urma ne influenteaza fie ca vrem fie ca nu vrem. Cele mai multe probleme apar si sunt tratate medicamentos, ca doar asa e mai simplu, sa dam ca se face bine, si in caz ca nu sigur este necomplianta la tratament. Dar cati s-au intrebat oare cum a ajuns un fumator sa consume 2 pachete pe zi? O fi doar mediul profesional sau o fi si altceva la mijloc. Ce conteaza daca are probleme rezolvate, am devenit roboti oricum. Pacientii sunt pe banda rulanta, material didactic e, hai sa facem anamneza si sa-i prescriem drogul.  Vorbim adesea despre probleme gastrice, hepatice sau endocrine. Dar cat de mult ne gandim la tulburarile ale functiei de eliminare a rezidurilor? Cat de mult luam in seama ce fel de scaune avem si cat de des le avem? Si aici nu ma refer la melena sau rectoragii, care au cauza organica suta la suta, fac referire la cele mai banale, diareea si constipatia. 
Spre exemplu, diareea cronica poate fi atat simptom organic cat si nevrotic. Organic, ar putea fi cauzata de n motive, cum ar fi ingestia de alimente alterate, intoleranta la anumite produse, o alta boala asociata ce provoaca diareea. Diareea cronica poate reprezenta expresia corporala a unei psihonevroze determinata de activitatea excesiva a sistemului nervos parasimpatic, ca la randul sau a fost supus unor tensiuni emotionale. Constiinta excesiva, dependenta, sensibilitatea, anxietatea, vinovatia si resentimentul sunt doar cateva din emotiile regasite frecvent la pacientii care sufera de diaree cronica sau colita mucoasa. 
Aprofundand studiile lui Sullivan si Melitta Sperling putem deduce ca situatiile conflictuale de natura sexuala sau in cadrul unei relatii conjugale pot duce la o colica ulcerativa, expesie a unei dramatizari somatice a melancoliei. Cum asa? Organismul este atacat de obiectul ostil agresiv incorporat si incearca sa se elibereze prin eliminare anala imediata. Spre exemplu, cand suntem pusi in situatii delicate si nu putem reactiona, la unii indivizi apare diareea, ca mecanism de revansa, care se poate croniciza in timp, daca nu constientizam sursa provenientei acesteia. 
Patternul dinamic specific in diaree ar arata cam asa:
Frustrarea dorintelor intense de dependenta orala-> reactii oral-agresive-> vinovatie-> anxietate-> supracompensare pentru agresivitatea orala prin nevoia de a darui si de a realiza-> inhibitie si esec in efortul de a darui si realiza-> diaree. 
Bineinteles nu se vor neglija niciodata cauzele organice, acestea avand mereu prioritate. Dar o buna tratare a organismului trebuie sa tina cont atat de fizic cat si de psihic. Nu se va trata corpul, iar mintea va fi evitata. 
La polul opus apare constipatia, care poate fi data de multipli factori organici, dar de cele mai multe ori are cauza psihogena. Cati dintre voi nu au problema asta? Se poate manifesta atunci cand calatorim, cand suntem in vizita, cand ne mutam cu partenerul, cand avem o atitudine pesimista, sau cand ne simtim respinsi si neiubiti. Nuanta emotionala a constipatiei poate fi data de sintagma : " Nu pot astepta nimic de la nimeni, si nu sunt nevoit sa dau nimic nimanui. Trebuie sa tin tot ceea ce am." Aceasta atitudine posesiva se manifesta la nivel organic prin constipatie, excrementul fiind retinut ca si cum ar fi o posesiune valoroasa.
P.S. Minte fara corp nu exista, dar multe corpuri fara minti. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic