Fibrele alimentare


Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala: fructe, legume, cereale integrale. Fibrele ajuta la stimularea digestiei, reducerea nivelului de colesterol din sange, prevenirea cancerului de colon si controlarea glicemiei. 
Lipsa fibrelor din alimentatie, asociata cu sedentarismul, constituie cea mai frecventa cauza de constipatie cronica, determinandu-se astfel modifiarea microflorei intestinale si conducand la o marire a tranzitului intestinal, astfel formandu-se la nivelul colonului resturi de putrefactie care contin compusi carcinogeni. Prezenta fibrelor face ca volumul fecal sa fie mai mare iar timpul de tranzit intestinal sa fie mai redus, ceea ce scade sansele substantelor mutagene, cancerigene, de a actiona asupra epiteliului intestinal. 
Mare atentie la ce fel de fibre consmati. Daca alegeti sa adaugati doar tarate, trebuie sa tineti cont de aportul scazut de fibre pe care acestea le aduc organismului. Stramosii nostri nu erau nevoiti sa adauge tarate la dieta lor, ei luau fibrele din fructe si legume. 
Dieta medie occidentala include 11 grame de fibre pe zi, in comparatie cu 24,8 grame de fibre din dieta oamenilor din triburile din Africa. 
Sociaetatea Americana de Cancer recomanda un consum de 20-30 grame de fibre pe zi. 
Mai jos sunt prezentate cateva alimente si continutul lor de fibre:
Mar cu coaja: 3,5g
Banana: 2,4g
Pepene: 1,0g
Cirese dulci: 1,2g, daca se consuma 10 cirese
Portocala: 2,6g
Piersica cu coaja: 1,9 g
Para cu coaja: 3,1 g
Prune: 3,0g, cand se consuma 3 prune
Struguri: 3,1g la o cana
Zmeura: 3,1g la o cana
Capsuni: 3,0 g la o cana.
Legume gatite:
-sparanghel: 1,0 g
-broccoli: 2,2 g la o cana
-varza de Bruxelles: 2,3 g la o cana
-pastarnac: 2,7 g la jumatate de cana
-cartof cu coaja: 2,5 g
-spanac: 2,1g la jumatate de cana
-fasole verde: 1,6g la jumatate de cana
-cartofi dulci: 1,7g un cartof mediu
-dovlecei: 1,8g la o jumatate de cana.
Legume crude:
-telina: 1,1g la jum de cana
-castraveti: 0,4g la jum de cana
-salata: 0,9g o cana
-spanac: 1,2g o cana
-rosii: 1,5g
Alune si seminte: 
-migdale: 1,1g cam 10 migdale
-alune: 0,8g la 10 alune
-floricele de porumb: 1,0 la o cana. 
Paine, paste si fainoase:
-Chifle: 0,6g o chifla
-briose de tarate: 2,5g 1 briosa
-paine frantuzeasca: 0,7g o felie
-paine integrala de ovaz: 0,5g o felie
-paine integrala de secara: 1,0g o felie
-orez brun gatit: 1,0 g la jum de cana
-spaghete gatite: 1,1 g la jum de cana















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic