Timidatea-baze psihosociale


Suntem timizi sau avem in jurul nostru prieteni care sunt timizi si speriati, iar noi lupatam din rasputeri si ii impingem de la spate sa fie altfel, dar nu ne punem in locul lor...
Timiditatea se refera la anxietatea legata de domeniul social si poate fi examinata atat din perspectiva temperamentala, cat si din cea situationala. Timiditatea ca trasatura influenteaza diverse comportamente sociale, printre care si durata interventiilor verbale, contactul vizual si deficientele din aptitudinile sociale, cum ar fi decodarea dificila a sensurilor interactiunii sociale.
Crozier si Alden considera ca "pare sa existe prea mult din sine in timiditate", adica persoana respectiva este excesiv de preocupata de impresia pe care o face asupra celorlalti, asa cum arata, corelatiile cu trasatura "constiinta de sine publica".
Autoperceptiile si schema sinelui. Persoanele timide tind sa se evalueze negativ, atat in general, cat si in legatura cu comeptenta sociala. Timizii se vad pe ei insisi ca lipsiti de cunoastere a propriilor capacitati in domeniul interpersonal si lipsiti de aptitudini sociale, spre exemplu, incapabili sa faca o impresie buna. In cazul timiditatii exista unele deficiente legate de aptitudini si este foarte probabil ca timiditatea sa duca la exagerarea acestor probleme.
Schemele relationale. Timizii si-ar putea reprezenta asteptarile legate de interactiunile sociale in termenii unor rezultate negative, de exemplu, sa fie criticati, ignorati sau jigniti. Aceste scheme relationale vor deforma evaluarea interactiunii sociale, vor oferi un scenariu al comportamentului persoanei respective si vor deforma autoevaluarea.
Motivatiile autoprotectoare. In contactele sociale, persoanele timide tind sa fie motivate de obiective de autoprotejare, cum ar fi evitarea dezaprobarii, nu de cautarea interactiunilor satisfacatoare, cum ar fi evitarea dezaprobarii, nu de cautarea interactiunilor satisfacatoare. Comportamentele modeste pot fi o consecinta a acestor motivatii. Timizii ar putea evita autodezvaluirea si intimitatea, din cauza riscului de a fi criticati si respinsi. 



















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic