Cadoul de Craciun: constipatia, diareea, gazele intestinale...






Vin sarbatorile!!! Yupiii! Dupa un post prelungit, sau o alimentatie mai saraca in atatea grasimi si altele, hai sa mancam! Luam apoi Colebil, solutia omului debil. Dar ce conteaza ca ne simtim rau dupa, doar o viata avem, deci sa si bem, ca sa fie tacamul complet. 
Ce ne aduc aceste excese? Sa le luam pe rand. 
1. Constipatia, in cel mai fericit caz. Constipatia reprezinta evacuarea dificila sau rara a materiilor fecale, duritatea scaunului sau o senzatie de evacuare incompleta. Multe persoane cand ajung in acesta situatie ajung sa faca abiz de laxative, supozitoare, clisme, care pot conduce cu usurinta la atonie clonica, inclusiv colonul de purgative si melanosis coli.
2. Diareea este prezenta atunci cand 60-90% din greutatea scaunului este reprezentata de apa. Poate fi de cauze infectioasa, indusa de medicamente, dar cel mai des legata de alimentatie. Complicatiile apar in orice tip de diaree, indiferent de cauza care a produs-o. Apar uneori pierderi lichidiene cu deshidratare crescuta, pierderi electrolitice(Na, K, Mg, Cl) si chiar colaps vascular. Colapsul se poate dezvolta rapid la pacientii cu diaree severa sau la cei foarte tineri, foarte varstnici sau debilitati. Pierderile de HCO3 pot produce acidoza metabolica. Hipopotasemia poate aparea in diareea severa sau cronica, daca scaunul contine mucus in exces. Hipomagneziemia consecutiva diareei prelungite poate cauza tetanie. 
3. Pancreatita acuta este inflamatia pancreasului cauzata de eliberarea in exces a enzimelor pancreatice active. Afectiunile biliare si alcoolismul cronic sunt principalele cauze declansatoare. Boala poate varia de la o forma usoara pana la forma severa. 
Semne si simptome: criza acuta, o durere intensa, sfredelitoare, localizata in zona abdominala superioara, suficient de intensa pentru a necesita doze mari de analgezice; greata si varsaturile sunt frecvente; bolnavul are semnele unei afectiuni acute si transpira; frecventa pulsului este de obicei de 100-140 batai pe minut. Respiratia este rapida si superficiala; tensiunea arteriala poate fi scazuta. 

HEPAPTOPATII PROVOCATE DE ALCOOL

Alcoolul produce o gama larga de leziuni hepatice care pot evolua de la ficat gras la hepatita alcoolica si la ciroza. 
Factori de risc: 
- cantitatea consumata de alcool
- starea nutritionala
- factorii genetici si metabolici. 
Consumul a 20g de alcool la femei sau 60g la barbati poate cauza numeroase leziuni hepatice, daca se consuma zilnic timp de cativa ani. Consumul a mai mult de 60g/zi timp de 2-4 saptamani produce steatoree hepatica chiar la un barbat sanatos; 80g/zi poate duce la hepatita alcoolica, iar 160g/zi timp de 10 ani, duce la ciroza hepatica. 


Alcoolul este absorbit rapid din stomac in intestinul subtire. Alcoolul nu poate fi depozitat; 90% este metabolizat prin mecanisme oxidative. 
Metabolismul alcoolului face ca ficatul sa fie hipermetabolic, producand hipoxie si leziuni peroxidative lipidice induse de radicalii liberi. 
Alcoolul si subnutritia reduc antioxidantii, caum sunt glutationul si vitaminele A si E, ce predispune la asemenea leziuni. 
Ficatul gras, hepatita alcoolica s ciroza sunt considerate frecvent ca manifestari separate, evolutive ale hepatopatiei alcoolice.

Semne si simptome:
- steatoza hepatica la cei asimptomatici
- ficat marit, cu suprafata neteda si dureros la palpare
- malnutritie, oboseala, icter, febra
- dureri in hipocondrul drept
- hepatomegalie dureroasa
- uneori, suflu hepatic
- apare in cazurile severe: ascita, hipoglicemie, icter, insuficienta hepatica, encefalopatie porto-sistemica. 

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic