Deviatii patologice ale coloanei vertebrale



Spune-mi ce pozitie ai, 
Ca sa-ti spun ce deviatie patologica ai...

Foarte multi dintre noi nu adoptam o pozitie normala a coloanei. Stam la birou ore in sir fara sa ne gandim cat de mult rau ne facem =, adoptand pozitia aia cocosata, sau lesinat pe spate...sau mergem la sala si facem fel si fel de exercitii cu greutati fara sa ne protejam. Si fara sa ne dam seama dezvoltam patologii ale coloanei vertebrale pe care abia tarziu le bagam in seama.

HIPERCIFOZA TORACICA sau pe scurt CIFOZA se caracterizeaza prin accentuare excesiva a curburii toracice; coloana vertebrala se arcuieste spre posterior. Acest aspect patologic poate fi cauzat de eroziunea a partii anterioare a uneia sau mai multor vertebre. Se produce prin osteoporoza. Osteoporoza afecteaza mai ales trabeculele orizontale ale osului spongios al corpului vertebral. Trabeculele verticale care raman fara suport nu vor rezista la compresia si fracturile prin compresie sustinuta, ducand la tasarea vertebrei toracice. Eroziunea progresiva si colapsul vertebral pot aparea si in scaderile masive in greutate. Hipercifoza duce la cresterea diametrului antero-posterior al toracelui si la reducerea semnificativa a capacitatii pulmonare dinamice. 
Cauzele cifozei:
- infectii vertebrale
- boli de tesut conjunctiv
- neurofibromatoza
- tumori
- boli degenerative ale discului 
- fracturile coloanei toracice
- spina Bifida
- boala Paget
- distrofiile musculare.
Tratament
- Anumite exercitii pot fi executate pentru a creste tonusul musculaturii paravertebrale;
- Pot fi folosite analgezicele si antiinflamatoarele nesteroidiene pentru reducerea durerilor;
- Se poate efectua si tratament chhirurgical in cazurile grave.
- Purtarea corsetului corector in stadiile incipiente ajta la corectarea cifozei. 


HIPERLORDOZA LOMBARA  sau LORDOZA se caracterizeaza prin inclinarea anterioara a pelvislui cu accentuarea extensiei vertebrelor lombare, producand o crestere anormala a lordozei lombare. Aceasta deformare in extensie este deseori asociata cu  hipotonie a musculaturii trunchiului si mai ales a muschilor abdominaliantero-laterali. In ultimele luni de sarcina, pentru a compensa devierea de la linia normala a centrului de greutate, femeile dezvota o hiperlordoza lombara temporala. Aceasta curbura lordotica poate produce dureri lombare, dar acest discomfort dispare imediat dupa nastere. 
Obezitatea este o alta cauza de hiperlordoza lombara si dureri lombare joase la ambele sexe, datorita greutatii crescute a continutului abdominal situat anterior de linia normala a centrului de greutate. Scaderea in greutate si antrenarea muschilor abdominali antero-laterali contribuie la corectarea acestui tip de hiperlordoza. 
Factorii favorizanti ai lordozei:
- discitita, reprezinta infectia spatiului de disc intervertebral
- cifoza forteaza spatele la comensarea dezechilibrului creat de curbura de la nivel superior
- spondilolistoza apare cand o vertebra prolapseaza anterior fata de restul coloanei.
Tratamentul este de obicei chirurgical. 



SCOLIOZA se caracterizeaza printr-o curbura laterala  anormala care este insotita de rotatia vertebrelor. Procesele spinoase se orienteaza spre concavitatea curburii anormale, iar atunci cand persoana se inclina in fata, coastele se rotec posterior de partea cu convexitatea accentuata. 
Diformitatile coloanei vertebrale, precum lipsa de dezvoltare a unei jumatati de vertebra sunt cauze de scolioza structurala. Uneori, scolioza structurala se asociaza cu hipercifoza toracica-cifoscolioza- cand diamentrul antero-posterior anormal produce o limitare severa a expansiunii toracice si pulmonare. Aproximativ 80% din totalul scoliozelor structurale snt idiopatice, fara a fi asociate cu alte afectiuni medicale sau cu o cauza identificata. 
Scolioza idiopatica apare la fete cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, iar la baieti intre 12 si 15 ani. La sexul feminin se intalneste mai frecvent si imbraca forme severe. 
Factorii patologici externi ce afecteaza structura normala a coloanei vertebrale, precum hipotonia asimetrica a muschilor intrinseci ai trunchiului posterior-scolioza miopatica-, sau o diferenta de lungime intre membrele inferioare cu o inclinare compensatorie a pelvisului, pot conduce la scolioza functionala. Cand o persoana se afla in ortostatism, pozitia inclinata intr-o parte poate fi un semn de scolioza secundara unui disc intervertebral herniat. 
Scolioza habituala este cauzata cel mai probabil de o pozitie vicioasa habituala. Cand scolioza este doar posturala, aceasta dispare prin flexia maxima a coloanei vertebrale. Scoliozele functionale dispar odata cu tratamentul afectiunii de baza. 















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic