Carbohidratii



Dupa atatea salate si proteine cu vitamine, mai facem si o exceptie, macar odata pe saptamana si mancam carbohidrati. Daca esti un sportiv de performanta, carbohidratii sunt recomandati si mai des decat o singur data pe saptamana, dar, atentie, carbohidratii buni si mai putin procesati. 

CARBOHIDRATII
Carbohidratii sunt macronutrimente, adica reprezinta princialul constituent al alimentatiei, fiind una din principalele surse de energie. Atunci cand aducem un aport de carbohidrati organismului, acesti sunt transformati in glucoza sau in alte monozaharide. Ei cresc nivelul glicemiei, astfel furnizand energie. Carbohidratii simpli sunt formati din molecule mici, in general mono- sau dizaharide, care sunt rapid absorbite. Carbohidratii complecsi sunt formati din molecule de mari dimensiuni, care sunt transformate in monozaharide. Carbohidratii complicsi cresc glicemia mai lent, dar pe perioade mai lungi. Glucoza si sucroza sunt carbohidrati simpli, iar amidonul si fibrele sunt carbohidrati complecsi. 
Indicele glicemic masoara cat de rapid creste un carbohidrat creste nivelul glicemiei. Valorile variaza de la 1 la 100. Cu toate acestea, rata actuala de crestere depinde si de ce tip de alimente sunt combinate cu carbohidratii. 
Carbohidratii cu indice glicemic mare pot creste rapid glicemia la niveluri inalte. Ca rezultat creste nivelul de insulina, inducand hipoglicemie si senzatie de foame, care tind sa duca la cosnumul de calorii in exces si la castigul in greutate.
Carbohidratii cu indice glicemic mic cresc lent nivelul glicemiei, ducand la o crestere postprandiala mai redusa a nivelului insulinei si la o senzatie de foame scazuta, ceea ce presupune un consum mai redus de calorii. Aceste efecte duc la un profil lipidic mai favorabil si la scaderea riscului de obezitate, diabet zaharat si a complicatiilor acestuia. 
Exista, deci, carbohidrati buni si carbohidrati rai. 
Carbohidrati buni:
- cereale integrale
- paine integrala
- fructe
- legume
- orez brun
- orz
- fasole
- linte, cartofi
- paste integrale
Carbohidrati rau:
- cereale rafinate
- paine alba
- gogosi
- biscuiti
- produse de patiserie
- chipsuri
- siropurile din dulceata
- paste fainoase din faina alba.

Reteta pastelor 
Ingrediente:
- ton
- ardei
- rosii
- ardei iute
- ceapa verde
- paste tagliate(eu am folosit amestec faina alba si neagra).
Mod de preparare:
- se fierb pastele 8-10 minute
- sosul: se caleste in foarte putin ulei de masline ceapa si ardeii, apoi se adauga tonul si rosiile, se lasa circa 5 minute dupa care se adauga putina apa si condimente dupa gust. 
Poti puune sosul deasupra pastelor, sau poti pune pastele in sos. 


















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic