Tulburari de alimentatie tip Binge eating


Tulburarile de alimentatie tip binge eating sunt caracterizate de mancat compulsiv care nu este urmat de uncomportament compensatoriu inadecvat, de tipul producerii varsaturilor sau purgatiei prin abuz de laxative. Diagnosticul tulburarii este clinic. In prezent sunt tot mai multe dovezi care conduc la ideea ca cel mai eficient tratament este un program standard comportamental de reducere a greutatii. 
Aceasta tulburare afecteaza 2 pana la 4 % din populatia generala. Prevalenta ei creste odata cu tendinta generala de crestere a greutatii corporale atingand un procent de 30% printre persoanele obeze aflate intr-un program oarecare de scadere a greutatii corporale. 
Spre deosebire de anorexia nervoasa, aceasta tulburare apare, cel mai adesea, la persoanele obeze si contribuie la aportul excesiv de calorii. Persoanele cu tulburare tip binge eating tind sa fie mai varstnice ca cele cu anorexie nervoasa sau bulimie si multe dintre ele sunt barbati. 
Persoanele cu aceasta tulburare sunt adesea afectate de prezenta ei, in special daca incearca sa pierda in greutate. Aproximativ 50% dintre persoanele cu tulburare de tip binge eating sunt depresive comparativ cu un procent mai mic de 5 % reprezentat de persoanele obeze depresive, care nu prezinta mancatul compulsiv. 
Tratament
Cele mai multe persoane sunt tratate in cadrul unor programe conventionale de slabit care nu tin cont de mancatul compulsiv. Pacientii tind sa accepte aceasta abordare deoarece snt adesea mai ingrijorati de greutatea lor decat de prezenta mancatului compulsiv.
Evaluarea tratamentului este compromisa de labilitatea tulburarii de tip binge eating. Si pacientii netratati se pot ameliora iar procentele de raspunsuri placebo sunt foarte mari.
Terapia cognitiv-comportamentala este eficienta in tratamentul mancatului compulsiv insa are un efect mic asupra greutatii corporale, propabil datorita mancatului necompulsiv.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic