Tulburarile de stres


TULBURAREA ACUTA DE STRES
-Consta intr-un episod foarte scurt de retrairi intruzive care are loc la foarte putin timp dupa un eveniment stresant iesit din comun, experimentat direct sau martor.
In cazul tulburarii acute de stres, persoana respectiva a trait un eveniment traumatic, are retrairi recurente ale traumei, evita stimulii care-i amintesc de evenimentul traumatizant si prezinta o stare alerta, de hiperactivare. Simptomatologia debuteaza in decursul a doua saptamani de la evenimentul traumatizant durand cel putin 2 zile si, spre deosebirea postratumatica de stres, nu mai mult de 4 saptamani. Persoanele ce sufera de aceasta tulburare prezinta 2 sau mai multe din simptomele: 
-o senzatie de anestezie emotionala;
-o senzatie de dezorientare spatiala;
-o senzatie de irealitate sau amnezia unei parti importante a evenimentului traumatizant.
Multe persoane isi revin daca parasesc scena evenimentului traumatizant si sunt tratati cu intelegere, empatie. Unii experti recomanda o tehnica numita "rezumare sistematica" a evenimentului traumatizant, pentru a-i ajuta pe cei ce au trait sau au fost martorii evenimentului traumatizant. Intr-o asemenea tehnica de abordare, evenimentul traumatizant este denumit incident critic iar rezumarea este denumita ca rezumare a incidentului critic. De ajutor poate i medicatia hipnotica, nefiind indicata alta medicatie.

TULBURAREA POSTRAUMATICA DE STRES
-Consta in evocari recurente, intruzive ale unui eveniment traumatizant. Fiziopatologia acestei tulburari este inca incomplet elucidata. Simptomatologia mai consta si in evitarea persistenta a stimulilor cu trauma, cosmaruri si flashback-uri. Tratamentul consta in terapie prin expunere si terapie medicamentoasa. 
Evenimentele traumatizante afecteaza durabil multi oameni insa asupra unora dintre ei efectele sunt asa de intense si de persistente incat constituie o tulburare. In general, evenimentele care pot declansa o tulburare posttraumatica de stres sunt cele care antreneaza sentimente de frica, de neajutorare sau oroare. Asemenea evenimente pot fi: un traumatism major sau amenintarea cu moartea a persoanei in cauza.

SIMPTOME SI SEMNE
Cel mai frecvent pacientii prezinta rememorari frecvente, nedorite, intruzive ale evenimentului declansator. Frecvent sunt prezente cosmaruri legate de evenimentul traumatizant. Mult mai rare sunt starile tranzitorii disociative din cursul trezirii din somn in care evenimentele sunt retraite ca si cum s-ar intampla atunci facand uneori pacientul sa reactioneze ca in situatia initiala. 

TRATAMENT
Netratata, tulburarea de stres diminueaza in intensitate fara a disparea in totalitate, insa anumite persoane raman cu dizabilitati severe. Psihoterapia de prima intentie este cea prin expunere care implica expunerea persoanei la situatiile pe  are aceasta le evita de frica. Expunerea imaginara, repetata, la evenimentul traumatizant este, in general, mai putin stresanta, dupa un oarecare discomfort initial. 
Terapia medicamentoasa este eficienta. Medicamentele cu efect stabilizator al dispozitiei de  tipul valproatului, carbamazepinei si tropiramatului pot ameliora starea de hiperreactivitate, cosmarurile si flashback-urile. 
Deoarece anxietatea este foarte intensa, un rol important il joaca psihoterapia suportiva. Tratamentul trebuie sa fie deschis, empatic, recunoscand si validand suferinta psihica a pacientului si realitatea evenimentelor traumatizante. 













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic