Drogul alb, ZAHARUL


"Dezamagit de viata ta, de exigenta parintilor,
Esti prins usor in mirajul drogurilor.
Drogurile schimba tot
Nu-ti face iluzii!
Te joci, te risti si pierzi daca faci confuzii.
Drogurile schimba tot din pacate
E un vis murdar care-l induri in realitate..." (Parazitii, Drogurile schimba tot)

Suntem avertizati in privinta drogurilor, cum ar fi cocaina, heroina, iarba, extasy, LSD...si lista poate continua cu alte zeci de droguri si combinatii. Ceea ce ma surprinde este ca nimeni nu ne avertizeaza ca sunt si droguri comestibile, si nu, nu ma refer la prajiturile de la Amsterdam, ma refer la zahar. 
Ce esti surprins? Se gaseste peste tot si in aroape orice, dar cel mai grav este cand ajungi sa devii dependent. 
Ce este zaharul?
Zaharul este un aliment obtinut din sfecla de zahar sau din trestia de zahar, cu un mare continut de zaharoza, ce ii confera un gust indulcit accentuat. Este folosit in alimentatie pentru a indulci mancarurile sau bauturile, dar si drept conservant. Se digera repede contituind o sursa rapida de glucoza, un monozaharid care este folosit in celulele biologice pentru producerea de energie.
Dar cine s-a gandit ca zaharul cere zahar?
Consumul de zahar conduce la o crestere brusca a glicemiei, care determina eliberarea de insulina din pancreas. Insulina scade glicemia si depoziteaza glucoza sub forma de grasime in celulele adipoase. Schimband valorile normale ale glicemiei din sange se determina o pierdere a controlului asupra adevaratei senzatii de foame si apare senzatia se lesin din cauza poftei de dulce.Si  fara sa ne dam seama ajungem sa consumam cat mai multe produse de care organismul nu are nevoie, usor instalandu-se obezitatea. 
Zaharul este adaugat in aproape toate alimentele pentru a stimula consumul si a duce la un aport ridicat de calorii.

Risc pentru sistemul nervos
Cand nivelul de glucoza din sange scade, hormonii glandelor suprarenale ar trebui sa corecteze acest nivel. Dar acestia au nevoie de vitamine si minerale pentru a functiona, in special de complexul vitaminic B. Zaharul vine neinsotit de aceste substante, asa ca organismul le preia din alte celule si organe. Primul efect asupra sistemului nervos este oboseala, urmand anxietatea, somnolenta, nervozitatea. 

Alte probleme cauzate de consum?
Obezitatea, hipertensiunea, diabetul zaharat de tip 2 si problemele cardiace sunt doar cateva efecte secundare ce le provoaca consumul excesiv de zahar. Zaharul poate fi denumit si o "toxina cronica". Exista 3 tipuri de toxine cronice: primul este dat de cianura; al doilea tip este reprezentat de aluminiu si plumb; iar al treilea tip este zaharul.
Pe langa favorizarea aparitiei bolilor enumerate, participa si la favorizarea cresterii riscului de cancer. O treime din cancerele intalnite, de san si de colon in special, prezinta la suprafata lor receptori de insulina. Insulina se ataseaza de acesti receptori si trimite un semnal catre tumoare ca aceasta sa consume glucoza. Deci, atunci cand mancam sau bem zahar, acesta provoaca o crestere brusca a nivelului insulinei din corp, ceea ce poate servi astfel ca drept catalizator pentru cancer. Daca se intampla sa avem in corp o tumoare canceroasa cu receptori de insulina, aceasta va fi stimulata sa consume glucoza din sange, rezultand astfel cresterea tumorii.

Ce contine zaharul?

Zahar granulat
- carbohidrati: 99,98 g
- zahar: 99,91 g
- fibre alimentare: 0
- grasimi: 0
- proteine: 0
- apa: 0,03 g
- riboflavina: 2%
- calciu: 1 mg
- fier: 0,01mg
- potasiu: 2mg


Zahar brun:
- carbohidrati: 97,33 g
- zahar: 96,21g
- fibre alimentare: 0
- grasimi: 0
- proteine: 0
- apa: 1,77g 
- tiamina" 0,008 mg
- riboflavina: 0,007 mg
- niacina: 0,82 mg
- vitamina B6: 0,026 mg
- calciu: 85mg
- fier: 1,91 mg
- magneziu: 29mg
- fosfor: 22mg
- potasiu: 346 mg
- sodiu: 39 mg
- zinc: 0,18 mg.
















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica

Sindromul nevrotic