Sunt frustrat, n-am ce sa fac...?!
"...Si frustrarea cand imi vine, imi bat joc de toti, di mini,
De nimic nu imi mai pasa, las frustrarea ca sa iasa,
Ce conteaza ce gandesti, fara mine, tu nu esti."
Sau "De ce sa moare doar capra mea, lasa sa moare si capra vecinului".
Daca as fi stat mai mult putin probabil as fi facut si un imn al frustratilor, ca pana la urma, ne inconjuram de o societate care are din ce in ce mai multi frustrati. Bine, motivele frustrarilor sunt multe si, nu o sa condamn pe nimeni la facere de bine. Lasa sa fie si frustrati, ca sa avem piedici, ca apoi ar fi totul prea simplu. Fiecare are rolul sau in a te face sa cresti mare.
Dar de unde pornesc toate frustrarile?
Atunci cand unui subiect i se interzic lucruri, fie in copilarie, fie in viata adulta, acesta incepe sa dezvolte starea de frustrare, ca o pulsiune, sau agresivitate.
Freud clasifica frustrarile in interne si externe, spunand ca o fiinta umana frustrata ajunge sa sufere de nevroza. Nevroza rezulta din conflictul dintre dorintele libidinale ale omului si Eu, parte a lui, locul pulsiunilor de autoconservare si al idealurilor, care vegheaza pentru a evita neplacerea produsa de starile de excitatie excesiva. Frustrarea unei satisfaceri reale constituie una din cauzele nevrozei. Si acum, sa nu te gandesti la excitatie doar de natura sexuala, orizontul este larg...
Frustrarea interna este intotdeauna prezenta, dar nu actioneaza inainte ca frustrarea externa sa ii gaseasca locul, sau mai pe romaneste frustrarea interna intervine doar dupa ce frustrarea externa a lasat loc implinirii dorintei. Poate fi definita ca o batalie intre interiorul tau, gandurile tale ascunse pe care doar tu le stii, si ceea ce tu arati la exterior. Poate ai o gandire criminala si totusi tu lucrezi intr-o banca si porti costum zilnic, dar tu te vezi imbracat ca un satanist.
Frustrarea provine din decalajul creat intre asteptarile noastre si rezultatul real al unei actiuni. Exista doua reactii la frustrare: agresivitatea si depresia.
Cum poti face fata frustrarii?
1. Formuleaza intrebari relevante.
2. Pastreaza concentrarea identificand problema.
3. Ia o pauza si regaseste-te.
4. Priveste totul in perspectiva.
5. Fa haz de necaz, si concentreaza-te pe urmatoarea data cand poti face totul mai bine.
6. Cere ajutor, sau vorbeste cu cineva.
7. Zambeste.
8. Cand ai tangente cu oameni frustrati, ignora-i sau incearca sa ii intelegi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu