Malnutritia Protein-Energetica




Malnutritia protein-energetica(MPE) sau malnutritia protein-calorica este un deficit energetic cauzat de reducerea cronica a tuturor macronutrimentelor. De obicei, include si deficitul multor micronutrimente. MPE poate fi acuta sau totala(inanitia) sau graduala. Severitatea variaza de la deficiente subclinice la cele evidente(cu edeme, caderea parului si atrofia pielii) si pana la inanitie. 
In tarile dezvoltate, MPE este frecventa la persoanele varstnice institutionalizate si la pacientii cu afectiuni care scad apetitul sau afecteaza digestia, absorbtia sau metablismul nutrimentelor. In tarile in curs de dezvoltare, MPE afecteaza copiii care nu consuma suficiente calorii sau proteine. 
MPE primara este cauzata de un aport nutritional inadecvat. Peste tot in lume MPE primara apare in special la copii si varstnici care nu au acces la nutrimente, desi la varstnici o cauza comuna poate fi depresia; de asemenea poate aparea datorita postului sau anorexiei nervoase. 
La copii, MPE cronica are 3 forme:
- marasmul
- kwashiorkor
- mixta, de forma si caracteristica primelor doua.
Marasmul , sau forma uscata a MPE, cauzeaza scaderea in greutate si pierderea de masa musculara si tesut adipos. Este cea mai frecventa forma in tarile in curs de dezvoltare, la copii. 
Kwashiorkorul, sau forma umeda a  MPE, este asociat cu renuntarea prematura la alaptat, atunci cand se naste al doilea copil, care este alaptat in locul celui mare. Poate aparea ca o boala acuta, adesea gastroenterita sau alta infectie, la un copil care deja are MPE. O dieta mai deficitara in proteine decat in energie este mai probabil sa cauzeze kwashiorkor decat marasm. In kwashhiorkor se distrug membranele celulare, ceea ce duce la extravazarea proteinelor si fluidului intravascular, ducand la aparitia edemului periferic.
Kwashiorkorul marasmic prezinta atat caracteristicile kwashiorkorului, cat si cele ale marasmului. Copiii afectati au un grad de edem si ceva mai multa grasime corporala ca cei cu marasm. 
MPE secundar, este forma cea mai comuna de MPE si apare datrita bolilor care afecteaza functionarea aparatului digestiv, boli casectizante si stari care cresc necesitatile metabolice: infectii, hipertiroidism, boala Addison, arsuri, traumatisme. In bolile casectizante cum ar fi SIDA, cancerul si insuficienta renala, catabolismul produce exces de citokine, ceea ce duce la subnutritie; rata mortalitatii fiind extrem de ridicata. Afectiunile casectizante pot scadea pofta de mancare sau perturba metabolismul nutrimentelor. Bolile care afecteaza functionarea sistemului digestiv pot interfera cu digestia-insuficienta pancreatica, cu absorbtia-enterite, enteropatii sau cu transportul limfatic al nutrimentelor-fibroza retroperitoneala, boala Milroy. 

SEMNE SI SIMPTOME
Simptomele formei moderate de MPE pot fi constitutionale sau pot implica sisteme de organe specifice. Apatia si iritabilitatea apar frecvent. Pacientul este obosit, iar capacitatea de munca scade. Cognitia si, uneori starea de constienta sunt perturbate. Temporar pot aparea un deficit in lactoza si aclorhidrie. Diareea este frecventa si poate fi agravata prin deficienta de dizaharide intestinale, in special lactoza. Tesutul gonadal se atrofiaza. MPE poate cauza amenoree la femei si scaderea libidoului la ambele sexe. 
Daca perioada de inanitie este mai lunga, pierderea in greutate poate ajunge la 50% la adulti si posibil mai mlt la copiii. 
Emacierea este mai evidenta in zonele unde exista in mod normal depozite proeminente de tesut adipos. Masa musculara se diminueaza si oasele devin proeminente. Pielea devine subtire, uscata, neelastica, palida si rece. Parul este uscat, rar s cade usor. Vindecarea plagilor este perturbata. 
Atat in MPE acuta, cat si in cea cronica, dimensiunile cordului si debitul cardiac sunt reduse. Se observa bradicardie si o scadere a tensiunii arteriale. Frecventa respiratorie si capacitatea vitala sunt reduse; apare hipotermia care frecvent conduce la deces. Se pot dezvolta insufiecienta cardiaca; insuficieta hepatica sau renala. 
Imunitatea mediata celular este compromisa, crescand suscesibilitatea la infectii. Infectiile determina eliberarea de citokine care produc anorexie, agravarea hipotrofiei musculare si o scadere a nivelului albuminei serice. 
























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic