Vestimentatia



Tinuta vestimentara pe care fiecare diin noi alegem s-o purtam zilnic reprezinta o extensie a propriului mod de a fi, a propriei personalitati. Acel joc de forme, culori si materiale, semnifica trairile noastre interioare, alegerea vestimentatiei fiind mai mult un proces inconstient, conditionat in mare parte de sentimentele si gandurile ce ne anima in momentul respectivei alegeri. 
Indiferent de ce haine sunt la moda, acestea au un caracter pur conventional, nefiind expresia personalitatii, informatiile despre om fiind oferite nu de moda in sine, ci de stilul preferat, care alaturi de preferintele cromatice si de bijuterii, vin sa accentueze si mai mult acest aspect. 
Din toate timpurile, oamenii s-au analizat in functie de valoarea hainelor pe care le purtau, nestiind ca aceasta nu conteaza in analiza personalitatii, ci curatenia si bunul gust; haine nefiind altceva decat un simplu mijloc extern prin care ne punem in valoare potentialul intern.
Stilul vestimentar este o combinatie de obiecte vestimentare ce pun in valoare imaginea unei persoane, iar din punct de vedere psihologic este cel care ne reprezinta personalitatea in general si in originalitatea sa in special. Cu cat acesta este mai individualizat, cu atat persona respectiva va avea o personalitate mai puternica si mai originala. Se descriu doua stiluri vestimentare:
1. Stilul clasic- pastreaza un anumit stil fara a se supune influentelor modei mereu in schimbare; in general este unul discret, culorile folosite sunt estompate, iar croiala simpla. 
Semnificatii personologice: acest stil este caracteristic persoanelor care au pretentia de a li se recunoaste importanta, de a li se acorda atentie si de a fi respectate; in spatele corectitudinii conservatoare se ascunde dorinta de a asigura ordinea si siguranta; stilul clasic este preferat de catre persoanele care vor sa-i opuna realitatii neplacute ordinea lor.
2. Stilul modern- este acel stil intr-o continua schimbare. 
Semnificatii personologice: exprima lipsa de originalitate, denota dorinta de schimbare, dorinta de a fi altfel decat ceilalti; indica o dorinta exagerata de etalare a valorii, materializata in extravaganta; cei care se imbraca exclusivist si pretentios sunt de cele mai multe ori persoane sensibile, ce cauta armonia, care este absenta pe alte planuri.
Podoabele ca obiecte vestimentare au o functie foarte importanta ce tine de afsarea anumitor caracteristici legate de statutul social, o anumita abordare a sexualitatii, agresivitate si adaptare.
Semnificatii personologice: exprima dorinta de a se afla in siguranta, de a dispune de un refugiu; dorinta de a se bucura de prestigiu, de a arata ca ele au ce altii nu au. Denota dorinta de a atinge un anumit ideal al frumusetii, de a provoca, de a atrage atentia asupra lor.
Culorile?
Rosu si portocaliu caracterizeaza tipul activ, excentric; ofensiv-agresiv, autonom. Galbenul caracterizeaza tipul activ si cu un nivel ridicat de aspiratie; verdele, tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut, calm. Albastrul caracterizeaza persoanele concentrice, pasiva, sensitive; violetul, tipul melancolic. 


















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Talasemiile

Timidatea-baze psihosociale