Tiroidita Hashimoto


Tiroidita Hashimoto este o inflamatie cronica autoimuna a tiroidei, cu infiltrat limfocitar. Se constata marire nedureroasa a tiroidei si simptome de hipotiroidism. Diagnosticul implica evidentierea titrurilor mari de anticorpi de tiroid peroxidaza. De obicei se indica substituirea cu tiroxina pe toata durata vietii. 
Tiroidita Hashimoto se considera a fi cea mai comuna cauza de hipotiroidism primar, avand prevalenta dubla la femei. Este asociata, ca si boala Graves, cu alte boli autoimune, ca boala Addison, diabet zaharat de tip 1, hipoparatiroidism, vitiligo, incaruntirea prematura a parului, anemia perinicioasa, boli de tesut conjunctiv si sindromul Schmidt. Poate fi o incidenta crescuta de tumori tiroidiene, mai ales de limfom tiroidian. 

SEMNE SI SIMPTOME 
Pacientii acuza marire nedureroasa a tiroidei sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului. Examinarea arata o gusa nedureroasa, neteda sau nodulara, ferma si mai elastica decat tiroida normala. Multi pacienti prezinta simptome de hipotiroidism, dar unii se prezinta cu hipertiroidism.
Testele constau in determinarea T4, TSH si autoanticorpilor tiroidieni; nivelele de T4 si de TSH de la inceputul bolii snt normale si exista nivele ridicate de anticorpi peroxidazici, si, mai putin frecvent, de anticorpi antitiroglobulina. Captarea tiroidiana de iod radioactiv poate fi crescuta, probabil datorita organificarii defectuoase a iodului, in conditiile unei glande care continua sa capteze iod. Pacientul dezvolta mai tarziu hipotiroidism, cu scaderea T4, scaderea captarii de iod radioactiv la nivelul tiroidei si cresterea TSH. Testele pentru alte boli autoimune se justifica doar cand sunt prezente manifestari clinice. 

TRATAMENT
Ocazional, hipotiroidismul este transitoriu, dar majoritatea pacientilor necesita substitutie pe termen lung cu hormoni, mai ales L-tiroxina. 




















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Talasemiile

Timidatea-baze psihosociale