Ancoreaza, apoi fugi.


"M-ascund, visez,
Alerg, ma-ncumet!
Nu cedez, si vin usor
Ma ancorez..."

A te ancora=a te fixa, a te stabili ca sa nu mai fii mutat pentru o perioada determinata sau nedeterminata, depinde de caz.
Ce mare legatura are ancorarea cu viata de zi cu zi a omului?
In neuroprogramarea lingvistica se refera la relatia dintre stimul si raspuns, exact asa cum este descrisa de Pavlov. Exemple de ancore?
-reprezentarea persoanei iubite este o ancora interna vizuala;
-in timpul unui curs auzi cuvantul test ceea ce va reprezenta o ancora auditiv-digitala;
-atingerea unei persoane dragi inseamna o ancorare kinestezica... 
Si lista poate continua la nesfarsit si cu cate sensuri vrei tu sa ai, ideea este ca ceea ce asociezi cu ceva sau cineva este o ancora. 
Ancorele pot fi si bune si rele, majoritatea functionand in afara constiintei noastre si avand imact asupra starii si comportamentului nostru fie ca ne dam seama sau nu. 
Am ales sa dezbat ancora emotionala.
Se gasesc doi indivizi, un El si o Ea. Se vad si ajung sa aibe o Relatie. El si Ea fac multe lucruri impreuna, asa ajungad sa asocieze parfumul de mosc cu El si mirosul de migdale cu Ea. Totul este roz, roz, rosu, apoi usor, usor devine cianotic si putin dureros, pana se inegreste. 
Pai ce te faci daca s-a inegrit? Mai duce undeva? Nu prea, in afara de fiecare cu cianoza lui si treaba lui. Dar stai ca Ea sau El, depinde care s-a ancorat mai tare, sufera... Nu mai poate sa miroasa mosc ca intra in depresie, si nu mai poate sa suporte migdalele ca-i aduce aminte de proasta...pai si cum faci? Doar nu te inchizi in casa? In nici un caz! Spargi ancorele!
Cum? Pai simplu, faci tot ceea ce faceai cu El sau cu Ea, dar faci doar TU. 
O iei asa din loc in loc, inundat de lacrimi, revezi poza cu poza, si eventual le si stergi daca vrei sa treci peste El sau Ea, si mergi mai departe. Ca lacul e mare, si poti ancora oriunde doresti.
Pana la urma suntem in continua ancorare, iar sufletul pereche...este oriunde vei ancora. 




















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Talasemiile

Timidatea-baze psihosociale