Mai sanatos


Bucataria mediteraneana e caracterizata prin proportia mare de alimente de origine vegetala: fructe, legume si zarzavaturi si, cel putin pana de curand, de folosirea uleiului de masline, bogat în acizi grasi mononesaturati, care scad fractiunea LDL-C, „rea”, a colesterolului sanguin. Nutritionistii spun ca cea mai mare parte a grasimilor consumate ar trebui sa provina din acizi grasi mononesaturati, mai precis din acidul oleic, care reprezinta 70-80% din grasimile din masline si avocado si aproximativ 50-60% din uleiul de rapita. Dar bucataria mediteraneana are si alte avantaje. Un studiu efectuat asupra a 1.400 de barbati, din 9 tari europene, a dovedit ca rosiile protejeaza împotriva infarctului, mai ales prin licopen, un antioxidant foarte util.
Bucataria traditionala asiatica foloseste multe vegetale. Studiile epidemiologice arata ca japonezii care traiesc în Japonia se îmbolnavesc foarte rar de cancer de intestin gros, în comparatie cu populatia tarilor apusene. Fasolea soia e arma cea mai eficace împotriva neoplasmului colo-rectal. Genisteina din soia actioneaza chiar si atunci când s-au format tumori mici, întrerupandu-le aportul de oxigen si de nutrienti. Din nefericire, japonezii consuma multa sare, iar urmarea este numarul mare al bolnavilor cu hipertensiune arteriala si cu accidente vasculare cerebrale.
China e un exemplu foarte bun, deoarece, chiar daca economia nationala chineza e înca la nivelul unei tari în curs de dezvoltare, morbiditatea si mortalitatea se apropie deja foarte mult de ceea ce se gaseste în tarile dezvoltate. China demonstreaza într-un mod foarte convingator ca pana si schimbarile moderate în stilul de viata si în stilul alimentatiei pot produce modificari epidemiologice importante. Iar autoritatile care raspund de sanatatea populatiei au dificila sarcina de a combate conceptia generala ca o dieta de calitate trebuie sa fie bogata în produse animale. Aceasta conceptie s-a format de-a lungul deceniilor, când populatia de rand n-avea acces la produsele animale, considerate articole de lux.
Pe plan mondial, exista tendinta de schimbare a cauzelor morbiditatii si mortalitatii dinspre bolile infectioase spre cele neinfectioase, mai ales în tarile cu un venit national mic sau mijlociu. Concomitent se înregistreaza o schimbare în alimentaaia ai în activitatea fizica a populatiilor respective, datorita modificarilor factorilor economici si sociali. Bunastarea materiala a schimbat mult si modul de alimentatie.
Care au fost consecintele?
În primul rand, a aparut obezitatea la copii. În al doilea rând, cancerul si bolile cardiovasculare au devenit principalele cauze de deces. Cercetarea a aratat ca un consum crescut de grasimi creste riscul cancerului de san,  mai ales daca acest consum mare a avut loc înainte de casatorie. În studiile pe animale, cantitatea mare de grasimi din hrana accentueaza proliferarea celulelor epiteliale mamare, în special în perioada de hiperproliferare, în perioada de dezvoltare a sanilor. Se crede ca efectul cel mai pronuntat al alimentatiei asupra riscului carcinogenezei este în cursul pubertatii si al adolescentei, deci înainte de casatorie, când glanda mamara se dezvolta în mod activ.

Cunoasteti zicala: cei întelepti învata nu pe propria piele, ci din experienta altora. Din nou, parintii, în special mamele, trebuie sa caute evitarea consumului de grasimi în familie, chiar daca acestea sunt de origine vegetala. Cartofii prajiti, carnea, prajiturile, înghetata, laptele si produsele lactate, margarina, untul, smantana, frisca, uleiul, ouale si ciocolata sunt resursele  uzuale de grasimi. Nutritionistii spun ca nu numai adultii trebuie sa evite grasimile, ci si copiii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Talasemiile

Timidatea-baze psihosociale