Mai sanatos
Bucataria
mediteraneana e caracterizata prin proportia mare de alimente de origine
vegetala: fructe, legume si zarzavaturi si, cel putin pana de curand, de
folosirea uleiului de masline, bogat în acizi grasi mononesaturati, care scad
fractiunea LDL-C, „rea”, a colesterolului sanguin. Nutritionistii spun ca cea
mai mare parte a grasimilor consumate ar trebui sa provina din acizi grasi
mononesaturati, mai precis din acidul oleic, care reprezinta 70-80% din
grasimile din masline si avocado si aproximativ 50-60% din uleiul de rapita.
Dar bucataria mediteraneana are si alte avantaje. Un studiu efectuat asupra a
1.400 de barbati, din 9 tari europene, a dovedit ca rosiile protejeaza
împotriva infarctului, mai ales prin licopen, un antioxidant foarte util.
Bucataria
traditionala asiatica foloseste multe vegetale. Studiile epidemiologice arata
ca japonezii care traiesc în Japonia se îmbolnavesc foarte rar de cancer de
intestin gros, în comparatie cu populatia tarilor apusene. Fasolea soia e arma
cea mai eficace împotriva neoplasmului colo-rectal. Genisteina din soia
actioneaza chiar si atunci când s-au format tumori mici, întrerupandu-le
aportul de oxigen si de nutrienti. Din nefericire, japonezii consuma multa
sare, iar urmarea este numarul mare al bolnavilor cu hipertensiune arteriala si
cu accidente vasculare cerebrale.
China e un
exemplu foarte bun, deoarece, chiar daca economia nationala chineza e înca la
nivelul unei tari în curs de dezvoltare, morbiditatea si mortalitatea se
apropie deja foarte mult de ceea ce se gaseste în tarile dezvoltate. China
demonstreaza într-un mod foarte convingator ca pana si schimbarile moderate în
stilul de viata si în stilul alimentatiei pot produce modificari epidemiologice
importante. Iar autoritatile care raspund de sanatatea populatiei au dificila
sarcina de a combate conceptia generala ca o dieta de calitate trebuie sa fie
bogata în produse animale. Aceasta conceptie s-a format de-a lungul deceniilor,
când populatia de rand n-avea acces la produsele animale, considerate articole
de lux.
Pe plan mondial,
exista tendinta de schimbare a cauzelor morbiditatii si mortalitatii dinspre
bolile infectioase spre cele neinfectioase, mai ales în tarile cu un venit national
mic sau mijlociu. Concomitent se înregistreaza o schimbare în alimentaaia ai în
activitatea fizica a populatiilor respective, datorita modificarilor factorilor
economici si sociali. Bunastarea materiala a schimbat mult si modul de
alimentatie.
Care au fost
consecintele?
În primul rand, a
aparut obezitatea la copii. În al doilea rând, cancerul si bolile
cardiovasculare au devenit principalele cauze de deces. Cercetarea a aratat ca
un consum crescut de grasimi creste riscul cancerului de san, mai ales daca acest consum mare a avut loc
înainte de casatorie. În studiile pe animale, cantitatea mare de grasimi din
hrana accentueaza proliferarea celulelor epiteliale mamare, în special în
perioada de hiperproliferare, în perioada de dezvoltare a sanilor. Se crede ca
efectul cel mai pronuntat al alimentatiei asupra riscului carcinogenezei este
în cursul pubertatii si al adolescentei, deci înainte de casatorie, când glanda
mamara se dezvolta în mod activ.
Cunoasteti
zicala: cei întelepti învata nu pe propria piele, ci din experienta altora. Din
nou, parintii, în special mamele, trebuie sa caute evitarea consumului de
grasimi în familie, chiar daca acestea sunt de origine vegetala. Cartofii
prajiti, carnea, prajiturile, înghetata, laptele si produsele lactate,
margarina, untul, smantana, frisca, uleiul, ouale si ciocolata sunt resursele uzuale de grasimi. Nutritionistii spun ca nu
numai adultii trebuie sa evite grasimile, ci si copiii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu