Nutritia la copil


Nutritia? = utilizarea optima a principiilor nutritive din ratia alimentara astfel incat organismul copilului sa aiba o crestere somatica si cerebrala normale. 
Nevoile energetice se calculeaza in functie de varsta si consumul caloric, se tine cont de greutatea ideala, compozitia corpului si mediul inconjurator, procesul de crestere si activitatea fizica. in primul an de viata variaza intre 90-120 kcal/kg/zi. Limita admisa la nou nascut este de 165-180 kcal/kg/zi.
Necesarul de lichide:
- 100-140 ml/kg in perioada de nou nascut pana la 180 ml/kg la varsta de o luna; pierderile zilnice: perspiratie insensibila: 63-66%; urina: 17-23%; materii fecale: 3-15%.
Necesarul de proteine:
- 1,8-2g/kg/zi intre 0-6 luni
- 2-2,2g/kg/zi dupa 6 luni
- 23g/zi intre 1-3 ani
- 30g/zi intre 4-6 ani
- 34g/zi intre 7-10 ani
- 50g/zi la adolescenti. Toate valorile sunt valabile in cazul alimentatiei naturale, in cazul celei aritificale, la copiii mici variaza, valorile crescand putin. 
Necesarul de lipide:
-nou nascutii absorb lipidele din laptele matern in proportie de 95-98%, iar din laptele de vaca 85-90%;
-la sugar: 6g/kg/zi
- 1-3 ani 4,5g/kg/zi
- dupa 3 ani 2g/kg/zi.
Necesarul de glucide:
- 12g/kg/zi la sugar
- 10 g/kg/zi dupa varsta de 3 ani.
Alimentatia naturala este alimentatia din laptele matern a sugarului si nou nascutului in primele 6 luni de viata. Laptele uman este perfect adaptat nevoilor nutritive ale sugarului, fiind un aliment cu mare valoare biologica, continand enzime, anticorpi, vitamine, saruri minerale. Are rol protector fata de enterocolita necrozanta, asigura un transfer pasiv de anticorpi de la mama la copil, asigura cea mai buna profilaxie pentru prevenirea distrofiei, obezitatii infantile, hipocalcemiei, infectii, diabet zaharat. Contine modulatori ai cresterii. 








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Talasemiile

Timidatea-baze psihosociale