Gazpacho


Nu stiu daca intra in categoria supelor, dar un lucru este clar, este delicioasa, racoritoare si aduce un aport vitaminic crescut. 
Ingrediente pentru 2 portii:
- 3 rosii mari moi
- 2 castraveti
- 1 ardei verde
- 1 ardei rosu
-1 ardei picant, asta e optional
- 2 catei de usturoi
- 3 felii de paine
- 2 linguri de otet, eu folosesc otet de mere
- 100 ml ulei de masline
- 3 frunze de busuioc proaspat
- sare dupa gust
Pentru garnitura:
- 1/3 ardei rosu
- 1/3 ardei verde
- 1/3 ardei galben
- 100 g branza

Mod de preparare:
1. Se spala rosiile si se scoate cotorul, ulterior acestea oparindu-se, dupa care se aseaza rapid pe un bol cu gheata. Se decojesc si se taie cubulete. Se curata si se taie castravetii, ardeii, ceapa si usturoil. 
2. Se aseaza tot intr-un bol mare si se paseaza cu blenderul  impreuna cu uleiul de masline si otetul. Se adauga painea si se paseaza din nou, apoi se asezoneaza supa cu sare si busuioc, dupa care se pune la racit o ora. 
3. Ardeii pentru garnitura se taie bucatele, in functie de preferinta fiecaruia, impreuna cu branza. Cu acestea se orneaza supa, dupa preferinte si idei. 

Ce beneficii nutritive am in urma consumului supei? 
Ardeiul gras contine cantitati mici de capsaicina, un compus alcaloid. Este o sursa importanta de vitamina C si colagen, proteina principala necesara mentinerii integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Ardeiul gras mai contine si vitamina A, luteina, betacaroten, criptoxantina si zeaxanthina. De asemenea contine o cantitate mare de minerale: fier, cupru, zinc, potasiu, mangan, magneziu, seleniu.
Usturoiul este un antibiotic natural cu spectru larg, ajutand la scaderea rigiditatii vaselor sangvine. Ce contine? 
- alicina
- seleniu, mangan, fier
- vitamina C
Castravetele este leguma cu cele mai putine calorii, coaja sa fiind bogata in fibre, astfel fiind foarte benefic in curele de slabit. 
Contine: vitamina C, alfa-caroten, betacaroten, vitamina K. 
Rosiile contin potasiu, sodiu si vitamina C, licopen - antioxidant, vitamina A, tiamina, niacina, riboflavina, calciu si mangan, carbohidrati, proteine, fosfor, zinc. 
























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic