Salata de dovleac cu avocado


De ce ingrediente avem nevoie?
- 4 dovlecei mici
- 1 avocado
- 1/4 cana de migdale
- 200 g branza de vaca
- 1/4 ulei de masline
- sucul de la o jumatate de lamaie
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
1. Se taie dovleceii, nu conteaza neaparat forma, lasand doar miezul deoparte. Se lasa bucatile la marinat in ulei de masline, cimbru, sare si sucul de la o jumatate de lamaie, timp de 30 de minute.
2. Curatati si taiati avocadoul in ce forma doriti, apoi stropiti-l cu suc de lamaie ca sa preveniti oxidarea acestuia.
3. Asezonati dovleceii marinati cu piper negru, branza taiata, avocadoul si migdalele, apoi amestecati toate ingredientele. 
Ce beneficii nuritive ne aduce aceasta salata?
Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan, de asemenea mai contine vitamina B1, B6 si C,A, K, cupru, magneziu, acid folic, fier, calciu. 
Ce fac toate acestea? Previn cancerul de colon si cel pulmonar, reduce procesele inflamatoare din organism, imbunatateste memoria, ajuta in tratamentul ulcerului si al gastritei, scade tensiunea arteriala. 
Avocado este o sursa de acizi grasi esentiali, fibre, postasiu, acid folic.
Este:
- putenic antioxidant 
- are capacitatea de a proteja ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale
- ajuta la cresterea colesterolului bun
- regleaza tensiunea arteriala
- previne malformatiile genitale
- combate halena
- accelereaza metabolismul datorita complexului de vitamine B
- previne pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale
Migdalele sunt oleaginoase bogate in grasimi nesaturate ce ajuta la preventia bolilor de inima
- contin o mare cantitate de proteine
-  o bogata sursa de magneziu ce ajuta la o  una functionare psihica
-  potasiu
- vitamina B12
- fosfor si cupru
Branza are un mare continut in calciu si fosfor, aduce circa 25% din necesarul proteic zilnic. 
Avatajele consumului de branza:
- protejarea dintilor
- previne aparitia osteoporozei
- ajuta la procesul slabirii
- are un indice glicemic scazut
- ofera satietate
Uleiul de masline este cea mai bogata sursa de grasimi monosaturate, fiind continutul principal din dieta mediteraneana. 
Proprietati:
- previn imbatranirea si cancerul de piele datorita celor 4 antioxidanti continuti: luteina si carotenoidul, polifenoli si beta-carotenul. 
- previne bolile cardiovasculare si diabetul zaharat
- mentine greutatea corpororala. 

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic