Supa crema de ceapa




Sunt o mare fana a supelor, mai ales a supelor crema. Sunt usor de pregatit, foarte gustoase si nutritive, satioase si le poti manca si reci. 
Ingredientele pentru supa de ceapa:
- 500 gr ceapa
- 500 gr praz
- 1L supa concentrata de pui, poti pune si de legume daca nu iti place cu pui
- 200 ml smantana pentru gatit
- 60 gr unt
- rozmarin, in funtie de cat de multa aroma vrei
- sare si piper dupa gust
- patrunjel, la alegere. Eu folosesc la toate supele si la foarte multe mancaruri, deoarece este un ingredient cu multe proprietati nutritive, vom discuta alta data despre el. 
Mod de preparare:
Se taie prazul in felii rotunde si ceapa pe jumatate si feliata, nu are prea mare importanta cum este taiata fiindca oricum se va mixa in blender. Se calesc in unt, pana obtin o culoare aramie, apoi se asezoneaza cu rozmarinul, sarea si piperul. Toate aceste ingresiente se lasa in jur de 10 minute la foc mediu, depinde si de cantitatea de supa pe care vrei sa o obtii, fiindca daca vrei sa faci mai multa, automat va necesita mai mult timp. 
Dupa ce au stat la foc, se adauga supa de pui sau legume, si se lasa la fiert inca 10 minute. La sfarsit, dupa ce au fost mixate ingredientele se adauga samantana si patrunjelul. 
Sa vedem acum ce aport vitaminic ne aduc aceste ingrediente. 
Ceapa- este alimentul care ar trebui sa fie prezent in alimentatia noastra zilnica, cu toate ca majoritatea nu o consuma din cauza mirosului, dar folosita in supe, sau mancaruri isi pierde din miros, cu toate ca cel mai indicat este sa fie consumata in salate, unde nu este procesata termic. 
Ce proprietati are ceapa? 
- Stimul general al sistemului nervos, hepatic si renal
- puternic diuretic, intervenind in digestia fainoaselor
- vermifug
- are rol antispetic in uzul extern 
- indicat consumul in cazul litiazei biliare si a fermentatiilor intestinale
Prazul face parte din aceeasi faimile cu ceapa si usturoiul, putand fi utilizat in stare cruda sau gatit. Ce contine prazul? 90% apa, vitamina A, C, E, K, fier, sodiu, acid fosforic, siliciu, calciu, sulf, potasiu si magneziu.
Ce beneficii aduce organismului?
- scade valoarea colesterolului din sange
- lupta impotriva anemiilor
- puternic diuretic, recomandat persoanelor care sufera de constipatie
- indeparteaza roseata tenului
- frunzele de praz maresc activitatea metabolismului proteic hepatic
- inhiba dezvoltarea virusurilor si bacteriilor
- se foloseste in tratarea gutei si cistitei
- influenteaza starea generala de bine a organismului
Rozmarinul este un subarbust peren, placut mirositor, de provenienta meditareneana.
Proprietati:
- stimulent al circulatiei cerebrale si periferice
- imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare
- creste tonusul psihic
- tonic digestiv
- antispastic
- antidiuretic
- antioxidant
- antitumoral
- ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale
- se utilizeaza ca adjuvant in artroze, dureri musculare, sciatica si nevralgii
Atentie, insa, consumat in cantitati de peste 15 g pe zi devine toxic, producand crampe abdominale, greata si nefrite. 

























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic