Vitamina A




Este o vitamină liposolubila, dar solubila in grasimi;  pentru a fi eficient absorbită în traiectul digestiv, necesită prezenţa mineralelor şi grăsimilor. Poate fi stocată în corpul uman şi de aceea nu se impun doze zilnice. Este disponibilă în două variante: vitamina A obişnuită, numită retinol (prezentă doar în alimentele de origine animală) şi provitamina A, cunoscută sub denumirea de caroten (se găseşte atât în produse animale cât şi vegetale). 
Care este rolul vitaminei A?
- imbunatateste vederea
- mareste rezistenta la infectiile respiratorii
- ajuta in tratamentul acneei si al ridurilor
- este adjuvant in tratamentul hipertiroidiei si emfizemului
Ce poate provoca carenta de vitamina A?
- xeroftalmia
- slabirea vederii pe timp de noapte
- deficiente cronice de absorbtie a grasimilor
Surse de vitamina A:
- untura de peste
- ficat
- morcovi
- legume de culoare galbena si verde inchis
- oua, lapte si produse lactate
Atentie!!! Consumata in cantitati mari poate produce toxicitate care se manifeste prin caderea parului, greata, varsaturi, ingrosarea pielii, tulburari de vedere, eruptii cutanate, osteoporoza, menstruatii neregulate, oboseala, dureri de cap. Asadar, doza zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 18.000UI. 
























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic