Calirea organismului prin miscare



Inca din antichitate omul a observat ca expunerea corpului la conditii de mediu extreme, inca din prima copilarie, contribuie la dezvoltarea armonioasa a organismului, la cresterea acestuia la rezistentei generale fata de anumite boli, fata de eforturi psihofizice mari sau neprevazute.
V.V. Gorinevski publica in anul 1949 lucrarea "Calirea ca metoda de educatie fizica", in care punea bazele stiintifice ale unor observatii in cadrul unui sistem bine precizat. Factorii principali ai mediului ambiental de care organismul are nevoie: apa, aerul si soarele. Acestia sunt indispensabili vietii, iar omul nu stie intotdeauna cum sa-i foloseasca. 
Ce reperezinta calirea? Calirea este un sistem igenic capabil sa mareasca puterea de reactie si adaptare a organismului uman, de aparare la diversi factori externi. exercitiul fizic si activitatile sportive imbinate cu acesti factori reprezinta metode naturale de calire a organismului. 
In perfectionarea proceselor de calire un rol important il joaca sistemul nervos central, care controleaza si comanda raspunsul organismului la diversi excitanti ca urmare a informatiilor pe care le primeste. 
Apa constituie un factor de baza in procesul calirii deoarece exercita o actiune puternica asupra functiilor de termoreglare. Una din cele mai cunoscute metode de calire cu apa sunt dusurile suedeze, acestea presupunand trecerea de la o temperatura extrema superioara la o temperatura extrema inferioara. La ce ajuta? La tonifierea si cresterea elasticitatii pielii, la tonifierea musculara si hidratare externa. 
Calirea la aer reprezinta cel mai simplu si accesibil procedeu, deoarece viata omului depinde de aer. O forma deosebita de calire la aer o constituie practicarea sporturilor de iarna: patinaj, schiat, alpinism, etc.
Radiatiile solare contituie un bun mijloc de calire. Energia solara trece prin atmosfera, este reflectata, absorbita si difuzata de moleculele de gaze din aer si de particulele suspendate in atmosfera la suprafata solului ajungand numai o cantitate redusa de radiatii. Razele ultraviolete exercita unele efecte generale asupra organismului: stimuleaza metabolismul general, favorizeaza formarea globulelor rosii, tonifica pielea, stimuleaza mecanismele de termoreglare. 

















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic