A fi frumos!





               A fi frumos = adjectiv substantivizat, despre fiinte si partile lor, despre lucruri din natura, obiecte, opere de arta... lista poate continua la nesfarsit. 
A fi frumos poate fi definit si ca a fi cuviincios, laudabil; este o categorie fundamentala care se adreseaza omului, si nu numai, prin care se reflecta insusirea acestuia de a simti. 
              Dupa unii, Platon ar fi adevaratul fondator al esteticii. Platon nu putea nega frumosul artistic si recunostea prezenta lui in ordinea universala. Dar, totusi, frumosul si arta raman a fi cai si forte auxiliare pentru scopuri si valori de alta factura, in mentalitatea unora. In alta ordine de idei, atitudinea estetica si sentimentul estetic nu se emancipeaza, ci vor ramane subordonate mintii umane, prejudecatilor si etichetarilor. 
             Determinantele formale ale frumosului le regasim in toate domeniile existentei, dar fara vreo precizare clara ca ar avea vreo semnificatie specific estetica a lor. Simplificand lucrurile putem spune ca nu oriunde apare simetrie, ordine sau masura, apare si frumosul. 
             Cine garanteaza ca o cladire este frumoasa din punct de vedere estetic? Poate frumusetea ei este data de aspectul tehnic, de rezistenta si arhitectura interioara, fiindca frumosul porneste din interior. Daca in interior nu te simti comfortabil si nu ai pacea interna necesara, atunci degeaba porti hainele marilor designeri si te dai cu cele mai scumpe parfumuri, fiindca tot nu te vei simti multumit, nu vei gasi zona ta de comfort, gasindu-te singur intr-o mare de oameni... Daca nu te iubesti pe tine, atunci cum vei putea iubi pe cei din jur? Esti frumos, in primul rand, fiindca tu esti primul care vede asta. 
            Socrate spunea doua lucruri despre frumos:
  1. Frumosul este definit ca utilul si convenabilul, binele generalizat.
  2. Frumosul ar fi ceea ce ne procura placere prin vaz si auz. 
Frumosul poate fi incadrat intr-un dualism estetic: frumosul inteligibil si frumosul estetic. 
Tot frumusetea absoluta poate fi definita ca estenta a trei insusiri: COGNITIE, ETICA, ESTETICA. Cu cat perseverezi mai mult, cu atat mai frumos vei fi. Nu poti ave o singura calitate si sa te numesti frumos, esti doar incomplet. Totul trebuie unit, adus intr-un echilibru interior, care sa radieze inspre exterior. 
             Tot Plton spunea: "Orice e drept este frumos, oricat de urat ar fi la infatisare!"  Mare dreptate avea! Gandeste-te, caat de urat este sa fii mintit. Ai accepta minciuna daca ar veni din partea unui fotomodel sau a unui bancher? (Stiu ca sunt unii care ar accepta, dar sa speram ca nu se afla in imediata noastra vecinatate, aia sunt cantitatea, iar aici este doar despre calitate). Sau nu s-ar mai numi minciuna? Cu cat un om face fapte bune mai des, cu atat el devine mai frumos, chiar daca nu are un aspect fizic de o simetrie perfecta si, invers, in cazul celor care savarsesc fapte rele.
             A fi intelept inseamna a fi frumos, dupa cum J. Piaget spunea: "Omul traieste, ia atitudine, crede intr-o multiplicitate de valori, le ierarhizeaza si da astfel sens existentei sale efective. Sinteza rationala intre credinte, oricare ar fi ele si, conditile cunoasterii este ceea ce am numit-o intelepciune."
            A fi frumos te predispune la realizarea lucrurilor frumoase, de calitate. Tu ce faci sa fii frumos? Fie ca meditezi, faci sport, ajuti alti oameni, te faci inteles, esti mama sau tata, esti frumos si, nu trebuie sa uiti asta in nici o zi din viata ta, indiferent ce ti-ar spune cei din jur. 
           A fi frumos este o arta! Aceast talent de a face frumosul sa devina o arta se invata inca din copilarie, atunci cand parintii iti predau bunele maniere, cand te pregatesc pentru a iesi afara sa infrunti oamenii mai putin frumosi. A fi frumos inseamna sa fii tu, cu defecte fizice cu tot, esti frumos. 
            Frumusetea este vazuta in fel si chip, interpretata in mii de feluri, dupa cum si Cicero afirma :"Fiecare gaseste frumos ceea ce stie". Pana la urma e la fel ca si treaba cu medicamentul, poate fi util consumat in dozele prescrise, sau poate fi letal daca se depaseste doza. 
            Sa nu uitam sa deosebim frumusetea de aroganta, iar frumusetea impune modestie, nu opuleta. Epictect spunea: "Una este a trai frumos si alta a trai falos. Caci prima vine din cumpatare, masura, ordine, cuviinta si multumire cu putin; a doua din desfranare, risipa si abatere de la ordine si buna-cuviinta. Prima merita laudata, a doua dispret". 
            Dupa cum putem observa, frumusetea si despre frumusete se vorbea inca din timpurile straavechi. Si pana astazi, a fi frumos se incadreaza in normele stravechi.  Acum, spune-ti tie in gand sau repetand in fata unei oglinzi : TU, CUM TE VEZI? esti frumos sau urat? Esti confuz sau rea cufundat in problemele cotidiene incat nu ai avut timp sa iti aduci aminte cat de frumos esti? Iti propus sa-ti notezi pe o hartie calitatile tale si sa le vizualizezi zilnic, asa vei exersa sa ajungi la frumusetea si linistea deplina. Oamenii frumosi sunt optimisti si luptatori. Nu trebuie sa zambesti non stop ca sa stii ca poti muta oricand muntii din loc daca tu iti doresti asta. Atunci cand gresesti, nu esti un ratat, ci un invingator frumos care invata din greseli. 


























     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic