Febra familiala mediteraneana
Febra familiala mediteraneana este o afectiune mostenita, caracterizata de prezenta de episoade acute de febra si peritonita, uneori insotita de pleurezie, leziuni cutanate, artrita si, foarte rar, pericardita. Se poate dezvolta si amiloidoza renala. Descendentii locuitorilor bazinului mediteranean sunt cei mai afectati.Diagnosticul este in mare masura clinic desi sunt disponibile si testarile genetice. Tratamentul profilactic cu colchicina previne atacurile acute, ca si amiloidoza renala la cea mai mareparte a pacientilor. Cu tratament prognosticul este excelent.
Semne si simptome
Debutul se situeaza, de obicei, intre varsta de 5 si 15 ani, dar si mult mai tarziu sau ma devreme in timpul perioadei de sugar. Atacurile nu au pattern constant de recurenta si variaza la acelasi pacient. Aceste atacuri dureaza, de obicei, intre 24 si 72 de ore, unele ajungand si la o saptamana. Frecventa variaza intre 2 atacuri pe saptamana pana la 1 atac pe an. Severitatea si frecventa atacurilor tind sa scada in timpul sarcinii si in prezenta amiloidozei.
Manifestarile majore ale bolii sunt reprezentate de febra(40 C)acompaniata de obicei de peritonita. Durerea abdominala apare in aproximativ 95% din cazuri. Spre varful episodului acut apare o simptomatologie de tipul diminuarii zgomotelor intestinale, distensie abdominala, aparare musculara si sensibilitate de rebound care nu poate fi diferentiata, la examenul clinic, de o perforatie viscerala.
Alte manifestari sunt reprezentate de pleurezie acuta, artrita ce afecteaza in special genunchii, coatele si soldurile, precum si o eruptie erizipeliforma la nivelul gambelor, tumefiere scrotala si durere determinata de inflamatia tunicii vaginalis a testiculului. Pericardita apare foarte rar.
Cea mai importanta complicatie a febrei este insuficienta renala cronica determinata de depozitele de amiloid de la nivelul rinichilor. Depozitele de amiloid pot fi prezente si la nivelul tractului GI, ficatului, splinei, testiculelor si tiroidei.
Tratament: folosirea pe cale extinsa a colchicinei conduce la o diminuare drastica a incidentei amiloidozei si insuficientei renale secundare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu