Sindromul nevrotic





Sindromul nevrotic se caracterizeaza printr-un conflict interior nerezolvat care determina suferinta psihica si corporala. Este adesea mascat si suporta toate explorarile inutile. In eseta este o slabire a eu-lui, o neincredere in fortele proprii, o descurajare, o umilire, o sfortare, un fel de agatare de existenta, de mentinerea situatiei sociale, a familiei, o implorare a compasiunii, adesea o victimizare de catre partenerii psihopati. 
La nevrotic suferinta este blamata si greveaza sistemul de psihiatrie in asa masura incat acesta nu se mai poate ocupa de patologia majora. Ey a considerat nevroza ca pe un defect de dezvoltare in perioada adolescentei printr-un mecanism de ratare a identitatii.
Nevroticul ar fi omul care isi alege gresit cariera sau drumul in viata, urmand sa suporte framantarile, regretele acestei greseli; ar fi o incurcatura vocationala. 
Nu este un sindrom omogen si cu cat se indeparteaza de neurastenie catre obsesivo-fobic si isteric, factorii externi psihogeni se combina si cu o vulnerabilitate personala. 
Nevroticul poate sa ramana necunoscut pentru ca are  o aparenta somatica si nu se marturiseste sau pur si simplu poate sa-si ignore propria nevroza si sa-si dea seama de ea dupa ce s-a insanatosit sau poate sa se prelungeasca intr-o dezvoltare nevrotica care implica o deformare definitiva nu numai a aptitudinilor ci si a caracterului. 
Sindromul nevrotic care are si tulburari de caracter preexistente va fi interpretat ca o decompensare psihopatica iar cel care are note psihotice este neglijat in favoarea centrarii terapeutice pe sindromul psihotic. 































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Malnutritia Protein-Energetica