APA
Candva, la unul din examenele din facultate, vara fiind, mi-am scos sticla
de apa sa beau…un gest aparent normal tinand cont de temperature ridicata din
sala si de conditiile date. Dar, am fost intrerupta de un domn doctor in
stiinte inalte(comunist neevoluat) spunandu-mi ca nu am voie sa consum lichide
in timpul examenului si ca omul oricum poate sta fara apa vreo 40 de zile.
Initial am crezut ca face confuzii intre apa si manacare, dar domnu’ respectiv
a tot insisitat… Ce sa faci, doar un e ca am fi alcatuiti din apa… J
La un alt curs, sa vorbit despre beneficiile ape si despre cristale in
functie de religie…un vreau sa intru ina stfel de detalii, deoarece un cred
foarte mult in influenta religiei asupra medicinei sau stiintei in general.
Apa este esentiala pentru supravietuire. Organismul uman contine o mare
cantitate de apa, care se afla într-o continua miscare între compartimentele
intra- si extracelulare, asigurand desfasurarea proceselor necesare
supravietuirii. Procentul de apa din organism
variaza între 50-70%, variind în functie de cantitatea de grasime acumulata,
sex şi varstă. Adultul slab are 70% apa, iar persoanele obeze – 40-50%.
Pentru ce atata apa?
-Ca solvent: apa reprezinta solventul lichid pentru toate procesele chimice
care se desfasoara în organism;
- pentru transport: apa circula în organism sub forma de sange, secretii şi
fluide tisulare, realizand transportul de nutrienti, produsi de secretie,
metaboliţi si alte materiale, în concordanta cu necesitatile tisulare;
- pentru mentinerea formei si structurii corporale: apa asigura turgescenta
tesuturilor, distensia sau gradul de rigiditate a celulelor, fiind astfel un
determinant al formei corporale;
-pentru mentinerea temperaturii corpului: apa este necesara pentru
mentinerea constanta a temperaturii corporale; pierderea de apa pe cale
cutanata (prin transpiratii si perspiratii insensibile) este ajustata în
functie de temperatura; o ca lubrifiant: apa joaca rol de lubrifiant pentru
structurile ce asigura mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulatii).
În conditii normale un adult metabolizeaza 2,5-3 litri de apa pe zi,
reprezentand echilibrul dintre aportul şi pierderea de apa. Aportul de apa şi
pierderea acesteia sunt reglate prin sete si prin mecanisme hormonale. Exista
situatii cand necesarul de apa este crescut, asa cum se întampla în timpul
exercitiilor fizice intense, dar si în anumite perioade din viată. Astfel,
copiii au un risc crescut de deshidratare în conditiile temperaturii crescute a
mediului ambiant, deoarece rata metabolica crescuta a acestora determina
producerea unei cantitati crescute de caldura, iar suprafata cutanata (de care
depinde evaporarea) raportata la masa corporala este mare. Femeile gravide si
cele care alapteaza au un necesar crescut de apa. Varstnicii au un risc crescut
de deshidratare datorita alterarii mecanismului fiziologic al setei, ceea ce
duce la un aport hidric insuficient pentru satisfacerea nevoilor. Adultii care
muncesc la temperaturi ridicate sau care sunt implicati în eforturi fizice crescute
pot pierde prin transpiratie pana la 2 litri de apa pe ora.
De unde provine apa?
Sursele de apa ale organismului sunt:
-apa din lichide: consumul zilnic de apa şi de alte lichide este de
1200-1500 ml;
-apa din alimente: alimentele conţin proportii variabile de apa; cantitatea
de apa adusa zilnic de acestea este de aproximativ 700-1000 ml;
-apa formata de catre organismul însusi: procesele de oxidare au ca produs
final apa metabolica, a cărei cantitate este de 200-300 ml/zi.
În mod fiziologic apa este eliminata din organism pe patru cai:
-prin rinichi: adultul elimina zilnic în conditii normale o cantitate de
1000-2000 ml urina;
-prin piele: aproximativ 300 ml de apa se pierd zilnic la nivel cutanat,
prin difuziune; 100 ml se pot pierde suplimentar prin perspiraţie normala; în
conditii de crestere a temperaturii mediului ambiant sau de efort fizic crescut
se pot pierde înca 250 ml sau mai mult;
-prin plamani: prin respiratie se pierd zilnic 350 ml apa; aceasta
cantitate variaza în functie de condiţiile climaterice, fiind mai redusa la
cald si umezeala si mai mare în condiţii de temperaturi scazute;
-prin intestin: prin materiile fecale se pierd zilnic 150-200 ml apa; pierderi
crescute se produc în conditii de diaree.
Ce cantitate de apa trebuie sa consumam ?
În general se recomanda un aport de 1 ml apă pentru o kcal pentru adulti şi
1,5 ml pentru o kcal pentru copii. Aceasta corespunde la 35 ml/kgcorp la adulti,
50-60 ml/kgcorp la copii şi 150 ml/kgcorp la nou-nascuti. Necesarul este, prin
urmare, de 2-2,5 litri/zi la adulti, în functie de marimea corporala. La copii necesarul este mare datorita
capacitătii reduse a rinichilor de a limita diureza, procentului crescut de apa
din compozitia corporala si suprafetei corporale mari. Femeile gravide si cele care alapteaza au un
necesar zilnic de apa cu 600-700 ml mai mare, datorita nevoilor crescute pentru
productia lactata. Necesarul este
crescut si în cazul celor care executa efort fizic de intensitate crescuta si
în cazul celor bolnavi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu