Educatie in loc de medicatie



Daca am alege sa traim sanatos, nu ar trebui sa fim atat de preocupati de problemele intestinale. Totusi, o mare parte dintre noi aleg sa traiasca nesanatos. Nu consumam alimentele potrivite, ne este prea lene sa facem sport si nu ne bucuram de aer si soare. Exista foarte multe lucruri pe care nu le facem corect, astfel ca nu trebuie sa avem asteptari mari in ceea ce priveste sanatatea personala. 
Obiceiurile proaste reprezinta rezultatul lipsei educatiei, in special celei alimentare. Intr-o societate in care se promoveaza consumarea in cantitati cat mai mari a diverselor alimente, in special fast food-urile, ne aflam intr-o continua dilema, daca mai adaugi stress-ul si o munca actuva deja te indrepti cu succes catre o alimentatie nesanatoasa. 
Oamenii fac ceea ce fac toti ceilalti si sunt foarte putini care beneficiaza de alte informatii, si chiar si atunci cand suntem informati ne este greu sa ne deprindem de vechile obiceiuri. Dar sa nu uitam, ca nu tot ceea ce este modern este si bun. Obiceiurile proaste sunt asociate cu o civilizatie moderna, intelegem modernismul intr-o maniera alteranta. Tuturor ne place sa ne gandim la propria persoana ca fiind oameni de progres, dar progresul nu este numai in domeniul financiar, ci si in cel al sanatatii. 
Medicii nu ii invata pe oameni sa traiasca sanatos si corect. Ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru educarea pacientilor in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa si corecta. Sa ne punem in situatia unui pacient spitalizat pentru o problema de sanatate cauzata de stilul sau de viata si de obiceiurile alimentare, asa cum se intampla mereu, nu este suficient sa ti se puna plasturele si sa fii trimis acasa pentru a repeta aceleasi greseli. Persoanele internate nu ar trebui lasate sa plece fara sa li se tina un seminar de cel putin o zi despre nutritie si stil alimentar, ghidarea alimentara in pregatirea meselor zilnice. 
Exista foarte multe persoane amatoare de fast food, dulciuri, cafea, care merg la medic, urmeaza un tratament si apoi de reintorc la obiceiurile lor alimentare legate de acestea. Si vor reveni mereu la medic, este cert acest lucru, si medicul si pacientul stiu asta. 
Studiile arata ca, din 22.000 de persoane diagnosticate cu cancer de colon majoritatea sunt tratate chirurgical. Expertii in medicina pretind ca jumatate din acesti pacienti ar putea beneficia de medicatia anticancer denumita 5-fluorouracil, plus al doile medicament Levamisol, dupa interventia chirurgicala. Ideea este ca aceasta medicatie este destul de costisitoare, iar noi dam bani organizatiilor si institutiilor care se ocupa de aceste categorii de afectiuni, in loc sa prevenim prin simpla educare si simpla schimbare a obiceiurilor alimentare. 
Este mai util sa previi decat sa tratezi. Trebuie sa stim cum sa fim sanatosi si sa ne mentinem astfel. Indiferent cati bani ai avea, sanatatea nu se poate cumpara. Aceasta nu se vinde la nici un pret. Sanatatea se castiga. Trebuie sa muncim pentru ea. Daca nu iti schimbi atitudinea mentala si modul de constientizare a riscurilor nu vei putea ajunge la un nivel ridiat de sanatate. Acest lucru se realizeaza prin educatie.
Putem incepe prin a cunoaste principalele canale ale organismului destinate eliminarii rezidurilor. Acestea sunt in numar de 5:
1. COLONUL, poate fi denumit si regele organelor de eliminare. 
2. PIELEA, cel mai mare organ de eliminare. A-ti ingriji pielea si a te asigura ca functioneaza corespunzator te va ajuta sa usurezi munca altor organe de eliminare.
3. RINICHII au capacitatea de a filtra rezidurile toxice si apa in exces din sange si organism. Cel mi bun mod de a ajuta rinichii este sa bem cat mai mlta apa.
4. SISTEMUL LIMFATIC. Limfa are functia de a colecta rezidurile intracelulare pe care le introduce in fluxul sanguin, unde sunt apoi procesate de ficat si filtrate de rinichi. Circulatia limfei depinde de miscarile extremitatilor si de actinea muschilor.
5. PLAMANII prin care se elimina dioxidul de carbon in procesul de respiratie. Acestia sunt ajutati, la el ca si sistemul limfatic, de miscare. 
Depinde doar de tine cum alegi sa traiesti!


















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic