Vulnerabil



"Danseaza ca si cum nimeni nu te-ar vedea. Canta ca si cum nimeni nu te-ar auzi. Iubeste ca si cum nu ai putea fi niciodata ranit si traieste ca si cum te-ai afla in Paradis."Mark Twain.
Daca iti exprimi sentimentele si daca esti o persoana deschisa cu cei din jur, se zice ca ai fi vulnerabil...as zice, depinde din ce unghi privesti, sau de care parte esti. 
Ce este vulnerabilitatea? 
Conform dictionarului a fi vulnerabil inseamna a fi o personana care poate fi ranita, care poate fi atacata si care are puncte slabe. Dar exista oameni fara emotii, sentimente si trairi, cu exceptia psihopatilor...?!Ar trebui sa ne ascundem partile slabe? Sa ne fie rusine, sa ne ascundem si sa aruncam cheia dupa ce am inchis raul in noi. In nici un caz. A fi vulnerabil este dovada de curaj de a-ti lasa la vedere punctele slabe, de a fi atat de antrenat incat sa reactionezi cand cineva incearca sa te atace in acele momente. 
Pana la urma la baza etiologiei vulnerabilitatii stau acumularile de stress, tristete, anxietate si alte cauze cotidiene care te predispun catre o stre psihica mai putin buna. Asta nu inseamna ca esti slab, inseamna ca esti uman. 
Din cate opinii am tot citit, am concluzionat ca vulnerabilitatea tine de fiecare si de curajul fiecaruia. Curajul de a-ti recunoaste defectele si calitatile in fata celorlalti, sa iti asumi oscilatiile emotionale sau frica pe care o simti. 
Poti accepta faptul ca esti la fel de vulnerabil ca un necuvantator ce nu are nici o putere atunci cand este atacat?
Abraham Maslow vorbea despre"trebuinta de securitate" a omului. Cum ca o societate linistita, stabila si pozitiva il face pe om sa nu mai fie vulnerabil. Dar, ce noi traim intr-o societate roz? 
Acceptarea vulnerabilitatii ne face mai puternici, iti da oportunitatea de a alege propriul sens al vietii tale asumandu-ti deplina responsabilitate asupra faptelor tale. 
Vulnerabilitatea sta la baza tuturor relatiilor. Este curajul de a te deschide in fata cuiva, fara sa incepi sa te aperi. 
Traim intr-o lume vulnerabila, iar noi tot ce stim sa facem este sa ascundem acea vulnerabilitate. Nu poti face asta la nesfarsit. Vei ceda la un moment dat, vei uita bucuria, fericirea si recunostinta. Te ve refula in vicii si asa vei ajunge sa nu te mai recunosti. 
Nu exista garantii pentru nimic, doar curajul tau de a trai!













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic