Tiamina





Tiamina sau vitamina B1 este o vitamina hidrosolubila, fiind cunoscuta si ca vitamina sanatatii morale datorita beneficiilor asupra sistemului nervos si starii psihice, avand usor efect diuretic. 
La ce este buna? 
-Stimuleaza cresterea
-accelereaza digestia, in special a carbohidratilor
-asigura functionarea in limite normale a sistemului nervos, a muschilor si a inimii
-previne raul de mare si avion
-ajuta la durerile de dinti postoperatoriu
-adjuvant in tratamentul zonei zoster
Beriberi este afectiunea provocata de deficitul vitaminei B1, apare cel mai frecvent la persoanele care consuma doar orez bine decorticat sau alti carbohidrati rafinati in tarile in curs de dezvoltare. Carenta de tiamina produce afectarea nervilor periferici. Degenerarea structurii medulare poate aparea la orice nivel, in special in coloanele posterioare la nivelul radacinilor anterioare sau posterioare ale nervilor spinali. Deficitul sever duce la lezarea creierului, fluxul sangvin cerebral fiind destul de redus, iar rezistenta vasculara crescuta. 
Semne si simptome ale deficitului de B1: 
-oboseala
-iritabilitate
-scaderea memoriei
-tulburari de somn
-dureri precordiale
-anorexie si discomfort abdominal.
Surse de B1:
-drojdie de bere, cereale neprelucrate, orez nedecorticat, tarate din lapte, majoritatea legumelor, faina de ovaz, alune. 
Toxicitate:
Nu se cunosc inca efecte negative ale acestei vitamine. Orice cantitate in exces este eliminata prin urina, fara a putea fi stocata in tesuturi sau organe. 



















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic