Anorexia nervoasa


Anorexia nervoasa- conditie severa si potential letala, caracterizata prin imagine corporala perturbata si limitari dietetice drastice, auto-impuse, care duc de regula la malnutritie severa. Mortalitatea este de 5-18% din paciente. 
Istoric. 
Descrieri apar de pe timpul lui Avicenna. In Evul Mediu sunt documentate cazuri la femeile sfinte. La sfarsitul sec. XVII, Richard Morton descrie "Consumptia nervoasa", spre sfarsitul sec. XIX, Lasegue descrie "anorexia isterica", iar Gull "apepsia isterica". Huchard impune in Franta termenul de anorexie mentala, iar in strainatate va deveni anorexia nervoasa. 
Clinica.
Debutul AN poate trece neobservat. E vorba de o adolescenta "model", avand un istoric de realizari deosebite, adesea perfectionista, care incepe sa reduca progresiv alimentatia in scopul de a slabi si care castiga un sentiment de control prin restrictionarea cantitatii de alimente ingerate. Capacitatea de a nu manca este vazuta ca un succes in adaptarea la stresurile vietii. Exista o comorbiditate importanta cu alte tulburari psihoatrice ca depresia majora, tulburarea bipolara, TOC, abuzul de substante si tulburarea de personalitate borderline. Un factor etiologic al AN ar putea fi trauma psihologica, in special abuz sexual. 

Este de doua tipuri: tipul restrictiv- fara accese hiperfagice compulsive si tipul cu accese hiperfagice compulsive si/sau purgatie. 
Criterii de diagnostic:
A. Refuzul de a pastra greutatea corporala la sau deasupra unui nivel minim normal pentru varsta si inaltime.
B. Frica intensa de castigul in greutate sau de a deveni gras(a). desi persoana este subponderala.
C. Perturbare a modului in care este perceputa greutatea sau forma corpului, influenta exagerata a greutatii sau siluetei corpului asupra auto-evaluarii, sau negarea gravitatii greutatii curente scazute. 
D. La femeile post-menarha, amenoree. 

Epidemiologie
1. Prevalenta pe viata la femei este de 0,5-3,7%.
2. Debutul are loc de obicei intre varstele de 10-30 de ani; se asociaza adesea cu un eveniment de viata stresant.
3. Raportul de barbati:femei este de 1:10.
4. Apare cel mai frecvent la persoanele cu ocupatii care necesita o silueta zvelta si in tarile dezvoltate.

Se descriu comportamente impulsive ca furtul, abuzul de droguri, tentative de suicid si automutilari. Relatiile sociale sunt sarace, viata sexuala lipseste sau presupune detasare, dezinteres si e dovada unei iintarzieri in dezvoltarea sexuala psihosociala. 
Este bine stiut a indivizii cu AN se focalizeaza adesea pe excese percepute in diferite parti ale corpului, neglijand aspectul general al corpului de emaciere. Pot prezenta gandire dihotomica(tot sau nimic); pacientii prezinta probleme vizuospatiale, afectarea strategiilor de organizare; dificultati de concentrare si mentinere a atentiei. 
Pacientele sunt incapabile sa se separe de mamele lor, au frica deosebita de sarcina. Pulsiuni sexuale sau reprimate. 
Tratamentul psihosocial si terapia de grup au rol educational, suportiv si inspirational. Are valoare terapia cognitiv-comportamentala, care incearca sa schimbe atitudinea si habiturile cu privire la alimente, la alimentare si la imaginea corporala.


















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Malnutritia Protein-Energetica

Deviatii patologice ale coloanei vertebrale

Sindromul nevrotic